- Kaste
- Rippikoulu ja konfirmaatio
- Avioliiton siunaus
- Hautaan siunaaminen
Merimieskirkko on suomalaisten oma kirkko Rotterdamissa
Merimieskirkko on kristillinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kohtaamispaikka. Tarjoamme mahdollisuuden luterilaiseen, suomalaiseen jumalanpalveluselämään: Kirkollisiin toimituksiin sekä jumalanpalveluksiin kerran kuussa.
Kirkolliset toimitukset – kaste, konfirmaatio, avioliiton siunaus, kodin siunaaminen ja hautaan siunaaminen – kuuluvat kristilliseen elämään. Haluamme kulkea rinnallasi kaikissa elämäsi vaiheissa.
Jotta juhlaa varten löytyy kaikille sopiva ajankohta, kannattaa olla yhteydessä merimieskirkon pappiin jo hyvissä ajoin toimitusta suunniteltaessa.
Ota yhteyttä:
Kaste Merimieskirkolla
Kasteessa Taivaan Isä lupaa ottaa ihmisen yhteyteensä ja lahjoittaa armonsa ja rakkautensa. Kastehetki on juhla kastettavalle itselleen, hänen perheellen ja koko kirkolle. Kaste on kristillisen kirkon sakramentti, pyhä toimitus.
Kaste voidaan toimittaa Rotterdamin merimieskirkolla (jumalanpalveluksen yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana), kotona, lähikirkossa tai muussa sovitussa paikassa. Suomalaisen käytännön mukaan kaste toimitetaan ’viipymättä lapsen syntymän jälkeen’ – mutta kastaa voidaan myös myöhemmin, esimerkiksi sitten, kun ulkosuomalaisperheen sukulaisia ja kummeja pääsevät paikalle.
Kastaa voidaan aina aikuisikään saakka. Alle 15-vuotiaan kastetta seuraa rippikoulu pääsääntöisesti sinä vuonna, kun hän täyttää 15 vuotta. Aikuisten kohdalla kyseeseen tulee usein aikuisrippikoulu, joka toteutetaan yksityisesti tai pienessä ryhmässä. Rippikoulun voi käydä Suomessa siinä seurakunnassa, josta on poissaolevana jäsenenä (mikäli sinut on jo kastettu) tai kysyä aikuis-/yksityisrippikoulun mahdollisuutta Rotterdamin merimieskirkolta.
Kastekäytännössä noudatamme Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkolakia.
Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja luterilaista uskoa tunnustavan kirkon tai anglikaanikirkon jäseniä. Näiden lisäksi kummina voi olla myös muuhun kristilliseen kirkkoon tai yhdyskuntaan kuuluva henkilö, jos hänen kirkkonsa hyväksyy lapsikasteen. Kummien läsnäolo kastejuhlassa on arvokasta, mutta se ei ole välttämätöntä. Kummit ja muut läheiset voivat osallistua kastejuhlaan myös etänä, Skypen tai muun viestimen välityksellä.
Lisää tietoa kasteesta ja kastejuhlasta saat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kastesivulta. Merimieskirkko ei toimi kirkollisveroin vaan kannattajiensa tuen varassa. Siksi toivomme, että kasteperheet voisivat mahdollisuuksiensa mukaan muistaa kirkkoa (+/-) 50 euron lahjoituksella. Lisäksi pyydämme kasteperheitä korvaamaan papin matkakulut, mikäli kaste tapahtuu kirkon ulkopuolella. Toimitus on kuitenkin maksuton ja lahjoitus vapaaehtoinen.
Kasteessa eletään todeksi Jeesuksen käskyä: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni”.
Rotterdamin merimieskirkolta voit myös lainata kastemekkoa pesetystä vastaan.
Rippikoulu ulkomailla asuessa
Ripari kuuluu perinteisesti suomalaiseen nuoruuteen. Ulkosuomalainen nuori voi käydä rippikoulun merimieskirkolla, suomalaisessa kotiseurakunnassaan tai kristillisen järjestön leirillä.
Rippikoulu on kirkon järjestämää kasteopetusta, jossa opetellaan yhdessä kristillisen uskon perusteita, kristityn näkökulmaa elämään ja hengellisen elämän hoitamista. Suomessa rippikouluikä on se vuosi, jolloin nuori täyttää 15 vuotta.
Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jonka jälkeen nuoresta tulee seurakunnan ja kirkon täysivaltainen jäsen. Hän saa itsenäisesti käydä ehtoollisella, toimia kummina ja 16 vuotta täytettyään äänestää seurakuntavaaleissa sekä 18 vuotta täytettyään asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa (Suomessa asuessaan). Rippikoulun käyminen on myös edellytys kirkolliseen avioliittoon vihkimiselle.
Seurakunnat järjestävät Suomessa vuosittain lukuisia eri rippikouluvaihtoehtoja. Ensisijaisesti kannattaa ottaa yhteyttä oman seurakunnan (seurakunta, jonka jäsenenä on/vanhemmat ovat viimeksi Suomessa asuessaan ollut/olleet) rippikouluista vastaavaan pappiin. Seurakuntien kotisivut löydät täältä.
Myös erilaiset kristilliset järjestöt Suomessa järjestävät rippikouluja. Nuori Kirkko ry järjestää erityisesti ulkosuomalaisille nuorille tarkoitettuja ripareja Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä. Lisätietoja kristillisten järjestöjen rippikouluvaihtoehdoista löydät kunkin järjestön kotisivuilta. Tietoa järjestöistä löydät täältä .
Ripari kuuluu usein kiinteänä osana suomalaisen nuoren kasvuun. Ulkosuomalainen nuori voi käydä rippikoulun merimieskirkolla (yksityisrippikoulu tai rippileiri Ateenassa/Benelux-maissa), suomalaisessa kotiseurakunnassaan tai kristillisen järjestön leirillä.
Rippikoulu on kirkon järjestämää kasteopetusta, jossa kastetulle opetetaan kristillisen uskon tiedolliset perusteet. Suomessa rippikouluikä on 15 vuotta. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jonka jälkeen nuoresta tulee seurakunnan ja kirkon täysivaltainen jäsen. Hän saa itsenäisesti käydä ehtoollisella, toimia kummina ja 18 vuotta täytettyään asettua ehdolle kirkollisissa vaaleissa, sekä oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen.
Suomen Merimieskirkko järjestää Alankomaissa asuville mahdollisuuden suorittaa rippikoulu Rotterdamissa.
Seurakunnat järjestävät Suomessa vuosittain lukuisia eri rippikouluvaihtoehtoja. Ensisijaisesti kannattaa ottaa yhteyttä oman seurakunnan (seurakunta, jonka jäsenenä on viimeksi Suomessa asuessaan ollut) rippikouluista vastaavaan pappiin. Seurakuntien kotisivut löydät täältä.
Myös erilaiset kristilliset järjestöt Suomessa järjestävät rippikouluja. Nuorten Keskus järjestää erityisesti ulkosuomalaisille nuorille tarkoitetun rippikoulun Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä. Lisätietoja kristillisten järjestöjen rippikouluvaihtoehdoista löydät kunkin järjestön kotisivuilta. Tietoa järjestöistä löydät täältä.
Benelux-maiden suomalaisen merimieskirkon rippikoulu kaudella 2021-2022:
RIPARILLE 2021-2022 ILMOITTAUTUMINEN alkaa 1.9.
Merimieskirkko järjestää Benelux-maissa rippikoulun, joka kokoontuu muutamana lauantaina Brysselissä syksyllä 2021 ja keväällä 2022. Rippikouluryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran la 16.10.2021. Leiriviikonloppu pidetään 6.-8.5.2022 Belgian Amougiessa. Leirille järjestetään yhteiskuljetus Brysselistä. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon kesäkuussa 2021 messussa Ylösnousemuksen kappelissa Brysselissä.
Rippikoulun hinta on 280,00€ (sis. ohjauksen, leiriviikonlopun, ruokailut, materiaalit, kuljetuksen leirille ja konfirmaation).
Lisätietoa antaa: Jussi Savolainen,
Benelux-maiden suomalaisen merimieskirkon rippikoulun leiriviikonloput sopivat seurakuntaan tutustumisjaksona kaikille niille, jotka ovat menossa rippileirille Suomeen keväällä tai kesällä 2021.
Lisätietoa seurakuntaan tutustumisten vaihtoehdoista ja ajankohdista antaa sosiaalikuraattori Piia Lännenpää:
Mitä muita vaihtoehtoja ulkomailla asuvalla nuorella on?
1) Merimieskirkko järjestää rippileirit Lontoossa ja Hampurissa: Rippileirit
2) Oman seurakunnan rippikoulu/-leiri Suomessa (etsi seurakuntasi nettisivuilta tietoa ilmoittautumisajoista, jotka ovat useissa seurakunnissa jo nyt käynnissä, mutta viimeistään elo-/syyskuussa)
3) Kristillisten järjestöjen rippikoulut Suomessa (esim. Nuortenkeskus, Suomen Lähetysseura, Herättäjä-Yhdistys, Kansan raamattuseura, Suomen ev.-lut. kansanlähetys, Helsingin NMKY…)
4) Brysselin merimieskirkon järjestämä rippikoulu (ks. yllä)
Lisätietoa:
Huom! Aikuiset, joilla rippikoulu on jäänyt aiemmin käymättä, voivat ilmoittautua aikuisrippikouluun:
Avioliiton siunaaminen
Alankomaissa vihkiminen tapahtuu aina siviiliviranomaisen (Gemeente, trouwamptenaar) toimesta. Suomalaisella merimiespapilla, tai muillakaan papeilla ei ole Alankomaissa siis vihkilupaa. Kaikki hääparit kirkollisesta taustasta riippumatta voivat pyytää liitolleen kirkollisen siunauksen. Siihen ei liity velvoitteita kirkkoon kuulumisesta eikä kansallisuudesta – se ei siis ole juridinen tapahtuma, vaan kirkollinen toimitus, jossa solmittu avioliitto siunataan ja sen puolesta rukoillaan. Muodoltaan avioliiton siunaaminen muistuttaa kirkollista vihkikaavaa tahdonilmauksineen ja rukouksineen. Avioliiton siunaus tapahtuu yleensä kirkossa, mutta se voidaan toimittaa myös juhlapaikalla tai muussa sopivassa paikassa. Avioliiton siunaamisen toimittaa pappi. Tässä asiassa voit kääntyä puoleemme.
Jos puolisot kuuluvat eri kirkkokuntiin, he voivat vapaasti valita kumman perinteen mukaan avioliiton siunaaminen toimitetaan. Hyviä kokemuksia on myös perinteiden yhdistämisestä, jossa esimerkiksi luterilainen ja katolinen pappi yhdessä toimittavat siunaamisen.
Avioliiton siunaamisen yhteydessä toivotaan ohjeellisesti 100 euron lahjoitusta Rotterdamin merimieskirkon toiminnan tukemiseen.
Avioliiton siunaamisesta ja toimituksen kaavasta löytyy tietoa täältä.
Naimisiin Suomessa
Jos aiot mennä kumppanisi kanssa naimisiin Suomessa, tutkitaan avioliiton esteet suomalaisessa kotiseurakunnassasi / paikallisessa maistraatissa. Mikäli toinen kihlakumppaneista ei ole Suomen kansalainen, tulee hänen jättää esteiden tutkintapyynnön liitteeksi omasta kotimaastaan hankittu esteettömyystodistus sekä todistus kirkkoon kuulumisesta, mikäli toivotte kirkollista vihkimistä. Eri maiden rekisterinpitoa ja avioliittoa koskevat lainsäädännöt ja käytännöt vaihtelevat. Onkin hyvä varmistaa hyvissä ajoin esteiden tutkinnassa tarvittavat paperit ja niiden saatavuus.
Alankomaissa ei ole kirkon jäsenistä vastaavaa rekisteriä kuten Suomessa, joten tapana on ollut toimittaa kastetodistus ja/tai kirje kotiseurakunnan papilta. Paikkakunnasta riippuen saattavat suomalaiset rekisterinpitäjät edellyttää todistusten käännättämistä suomeksi. Autamme mielellämme kaikissa vihkimiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoa avioliittoon vihkimisestä myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.
Järjestelyt
Ilmoita avioliiton siunaamistoiveesta mahdollisimman varhain pastorillemme sopivan päivän varmistamiseksi. Näin varmistamme yhdessä kaikille sopivan aikataulun ennenkuin häävieraita on ennätetty kutsua esimerkiksi Suomesta asti.
Toimituksen yhteydessä voimme järjestää myös esimerkiksi suomalaista tarjottavaa. Tarjoilusta voi ottaa yhteyttä palveluvastaavaamme.
Hautajaiset ja siunaustilaisuus
Merimieskirkon työntekijät palvelevat surun kohdatessa.
Benelux-maiden suomalaisen merimieskirkon papit voivat toimittaa hautaan siunaamisen Alankomaissa. Mikäli siunaamistilaisuus järjestetään Hollannissa, on siitä sovittava käytännön järjestelyjä hoitavan hautaustoimiston kanssa.
Voit pyytää merimieskirkon pappia toimittamaan suomalaistapaanhautaan siunaamisen tai toimimaan avustajana, mikäli siunauksen toimittaa paikallinen pappi tai uskonnollisen yhteisön edustaja. Pappi voi myös osallistua hollantilaisittain toteutettaviin hautajaisiin pitäen esimerkiksi puheen ja siunauksen.
Mikäli siunaus toimitetaan esimerkiksi krematorion yhteydessä olevassa kappelissa, voidaan muistotilaisuus järjestää kirkon tiloissa joko hautajaispäivänä tai jälkikäteen.
Hautajaisten yhteydessä voimme järjestää esimerkiksi suomalaistyyppistä tarjoilua. Tarjoilusta voi ottaa yhteyttä palveluvastaavaame.
Jos siunaaminen tapahtuu esim. Suomessa, niin ennen uurnan/arkun lähettämistä voidaan järjestää erillinen rukoushetki/muistotilaisuus.
Lisätietoa hautajaisista löydät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilta.
Jumalanpalvelukset Rotterdamissa
Jumalanpalveluksia järjestetään Rotterdamin merimieskirkolla suomeksi kerran kuussa. Tämän jälkeen on yhteinen kirkkokahvi hetki. Kevään 2023 jumalanpalvelukset ovat seuraavasti: 22.1, 12.2, 12.3, 9.4, 21.5 ja 24.6. Jumalanpalvelus alkaa klo 12.00.
Katso tulevat jumalanpalvelukset tapahtumakalenteristamme.
Jätä esirukouspyyntö!
Haluatko jakaa esirukouspyyntösi tai kiitosaiheesi kanssamme?
Kun elämä kolhii, on taakkoja hyvä jakaa Taivaalliselle Isällemme. Rukoilemme mielellämme sinun ja tilanteesi puolesta. Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Voit lähettää aiheesi merimiespappi Jussille oheisella lomakkeella: