Syyskuun uutiskirje

Kuusi iloista henkilöä.

Ihanaa syksyn alkua ja tervetuloa kirkolle. Tässä uutiskirjeessä tietoa sykysn toiminnasta sekä terveiset kirkkotoimikunnalta.


Kauppa, sauna, kahvila ja kirjasto auki:
to-pe klo 15-20.00
la klo 12-20.00
su klo 12-18.00
Miesten avoimet saunavuorot torstaisin klo 18-20, naisten avoin saunavuoro perjantaisin klo 18-20. Muut sauna-ajat on privaattivuoroja, joita voi varata rotterdam@merimieskirkko.fi tai puhelimella kaupan aukioloaikoina +31104366164.

-Get together kirkolla lauantaina 2.9, laitetaan grilli kuumaksi klo 12-16 ja vaihdetaan kesän kuulumiset. Avoimet ja maksuttomat saunavuorot tänä lauantaina: naiset klo 16-18 ja miehet klo 18-20. Tervetuloa myös tutustumaan uusiin vapaaehtoisiin ja harjoittelijaan.

-Kirjapiiri klo 16.00 seuraavina päivinä: su 3.9, su 1.10, su 5.11, su 3.12

-Perhekerho klo 11-13.00 seuraavina päivinä: la 21.10 ja la 9.12

-Senioriryhmä kokoontuu klo 13.00 seuraavina päivinä: su 3.9 ja su 1.10

-Jumalanpalvelus klo 12.00 seuraavina päivinä: su 10.9, su 8.10, su 5.11, ma 25.12

-Harrasta viiniä Rotterdamin merimieskirkolla lauantaina 7.10. klo 15.00.
Tervetuloa maistelemaan Benelux-maiden viinejä! Maisteltavana on neljä viiniä Alankomaista, Belgiasta ja Luxemburgista. Maistelun hinta 20 euroa sisältää neljä viiniä ja asiantuntevan opastuksen. Viinit esittelee merimiespastori Jaakko Heinimäki, joka tunnetaan myös viinikirjoittajana ja -kouluttajana. Hän on kirjoittanut kolumneja Viini-lehteen jo yli 20 vuotta. Ilmoittaudu viininmaisteluun 22.9. mennessä: elina.viisanen@merimieskirkko.fi. Mukaan mahtuu 20 henkilöä.

-Lasten päiväleiri Rotterdamin merimieskirkolla lauantaina 14.10 klo 11-17.00. Leiri tarkoitettu 6-12-vuotiaille. Ilmoittautuminen 1.10.23 mennessä linkillä: https://forms.gle/gGEmhqCXpg8r6RC28
Lisätietoja leiristä: elina.viisanen@merimieskirkko.fi

-Opiskelijalounaat klo 14-15.30 seuraavasti: la 7.10 ja la 2.12.

-Raamis kokoontuu whats appin kautta joka maanantai klo 18.00. Lisätietoja: annariinabos@kpnmail.nl

A warm welcome to the shop, sauna and cafe of The Finnish Seamen´s Mission!
The shop, sauna, cafe and library will open on August 31, 2023:
Thursday-Friday from 15.00 to 20.00
Saturday from 12.00 to 20.00
Sunday from 12.00 to 18.00
Sauna reservations during the opening hours of the store by phone +31 10 436 6164, at other times by e-mail rotterdam@merimieskirkko.fi. Open sauna shifts start on 31.8.2023. Open sauna shifts are on Thursdays and Fridays. Men’s sauna shift in Thursdays at 18-20, women´s sauna shift in Friday at 18-20. The women´s open sauna shift has been canceled on September 15, 2023.

Get together in Saturday 2.9.2023: The grill is hot from 12 to 16.00. Open and free sauna shifts as follows: women from 16.00 to 18.00 and men from 18.00 to 20.00. Welcome!

(Kuvassa: Kari, Riitta ja Raine ovat suunnittelemassa Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan aluekokousta kirkon kirjastossa.)

Kirkkotoimikunnan terveiset

Myös kirkkotoimikunnan puolesta tervetuloa merimieskirkolla syksyä aloittamaan. Meillä on osaksi vielä lomia tulossa, itse odottelen innolla omaa lokakuun alun lomamatkaani.

Olemme viime viikkoina miettineet kahta asiaa: merimieskirkon toiminnan esittelyä syyskuun Naisen päivillä ja ensi vuoden maaliskuussa Rotterdamissa järjestettävän Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan aluekokousta. Kummassakin yhteydessä olemme taas kerran huomanneet Alankomaissa asuvien suomalaisten taustan muuttuneen aika lailla. Itse kävin kirkolla ensimmäistä kertaa joskus 70-luvulla, ensin lukemassa lehtiä ja sitten keskiviikkoiltapäivien naistenpiirissä. Hiukan myöhemmin olin yksi ensimmäisistä Rotterdamin lauantaikoulun opettajista ja myös mukana merimieskirkolta alkunsa saaneilla Naistenpäivillä. Töihin ei niin vain päässyt, siihen kun tarvittiin työlupa eikä hollannin kielen kurssejakaan juuri järjestetty. Hollannissa asui silloin kaiketi alle tuhat suomalaista.

Tilanne on nyt vuonna 2023 muuttunut kovasti. Täällä asuu varmaankin jo yli 7000 suomalaista ja myös toisen polven suomalaisten määrä on kasvanut. Kuitenkin suurin muutos viime vuosina on ollut opiskelijoiden määrän lähes räjähdysmäinen kasvu, samoin kuin lyhytaikaisesti tänne töiden takia tulleiden perheiden määrän suureneminen. Kummallekin näistä ryhmistä merimieskirkko järjestää mahdollisuuksiensa mukaan ohjelmaa, mutta voisikohan olla niin, että myös meillä, pitempään täällä asuneiden rooli kotiutumisessa voisi olla selvempi? Seuraavissa kirkkotoimikunnan kokouksissa tulemme tätä varmasti miettimään. Viimeisten vaalien aikana kirkon väki sai hyvin monelta taholta kuulla, että kävijät eivät olleet tienneet Suomi-talon olemassaolosta. He olivat iloisesti yllättyneet siitä, miten kotoisaksi he olonsa siellä tunsivat.

Aikoinaan, silloin kun suomalaisten määrä oli vielä tuhannen kieppeillä, Merimieskirkon tiedotuslehti Johtoloisto lähetettiin kaikkiin suomalaistalouksiin. Nyt yritämme saavuttaa samaa jakelua uutiskirjeellä ja kaikella tiedottamisella netin kautta. Siksi pyyntö teille: Tavatessanne uusia suomalaisia voisitteko kertoa merimieskirkon toiminnasta ja ehdottaa uutiskirjeen postituslistalle liittymistä. Olemme myös kiinnostuneita kuulemaan toiveitanne uutiskirjeen sisällön suhteen.
Ulkosuomalaisparlamentin istunnosta ja Naisenpäivien palautteesta tulemme kertomaan seuraavissa kirjeissä.

Hyvää syksyn alkua,
Riitta Saari-Bout
Kirkkotoimikunnan puheenjohtaja